József Király

Извините, этот техт доступен только в “Magyar” и “Español”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Király József1955-ben születtem. Budapesten tízéves koromban egy iskolai fotószakkörben kezdtem fotózni és szerettem meg a fények és árnyékok világát. Később kialakítottam egy saját fotólabort, megtanultam a labormunka fortélyait. Fotóztam fekete-fehérre, diára, és kitanultam a színes kidolgozást is. Leginkább saját magam szórakozására fotóztam, akkoriban nem volt sok lehetőség közzétenni a képeimet. 2007-ben kezdtem el digitális géppel fotózni, ma is ugyanazokat az ismereteket veszem alapul, mint a filmes fotózásnál. Szeretem ha a fotóim elgondolkodtatják az embereket és van valami témájuk, ugyanakkor azt sem tartom bajnak, ha csak egy szép képet alkotok. A stílusom túlnyomórészt realista, de néha kedvem szottyan manipulálni egy-egy fotómat. Kedvenc idézetem egy nagy fotóstól: „A fényképezésben nincsenek szabályok. Ez nem sport. Egyedül az eredmény számít, és nem az, ahogy azt elértük.” – Bill Brandt (1904–1983)

Úgy gondolom, nekünk a világ többet mutat meg, mint egy átlagembernek, gondolok például a makrófotókra, vagy olyan részletekre, amelyeket mások észre sem vesznek. Nem szoktam pályázatra küldeni képet, így nem tudok felsorolni díjakat sem – inkább azt szeretem, ha tudok segíteni másoknak, és látom a fotózás terén elért sikereiket. Ma is autodidakta módon tanulok. Hazai és külföldi oldalakon gyűjtöm az ismereteket. Hitvallásom, hogy bárki, aki közzétesz fotót – a Facebook-on, vagy bárhol –, az a Magyar kultúra színvonalát mutatja a maga módján, ezért kötelessége minél színvonalasabb képet feltenni – még ha amatőr is. Én így próbálok tenni.